Journée d?information sur le cancer du sein

  • 16/02/2008
Voir aussi :

(Texte uniquement disponible en néerlandais)

Excellenties,
Dames en Heren,

We zijn hier vandaag samen om te spreken over een erg belangrijk thema: borstkanker.

Het is een aandoening die elke vrouw kan krijgen. Jammer genoeg zijn er ook veel vrouwen die deze ziekte krijgen. In België krijgt één vrouw op acht borstkanker. Het nieuws dat een vrouw borstkanker heeft, is altijd een schok. Wie kanker hoort, denkt dikwijls aan doodgaan. Veel mensen denken dat vrouwen die borstkanker krijgen, altijd aan deze ziekte sterven.

Gelukkig is het zo dat er nu al goede behandelingen bestaan. Veel vrouwen kunnen genezen worden. Om kans op genezing te hebben, moet de dokter er vroeg bij zijn. Het is dus belangrijk dat wij ons tijdig laten controleren. Enkel zo kan de dokter op tijd zien dat er een probleem is. De behandeling kan dan snel beginnen. De kans op genezing is in dat geval veel groter.

Ik heb al veel vrouwen ontmoet die genezen zijn van borstkanker. Na de behandeling, konden ze hun gewone leven terug opnemen. Ze konden terug volop vrouw zijn. Ze zien nu hun kinderen opgroeien of worden grootmoeder. Een vriendin van mij werd moeder nadat ze van borstkanker hersteld was.

Daarom is het zo jammer dat veel vrouwen te laat naar de arts gaan.
Wij zijn hier vandaag samen omdat we daar iets aan willen veranderen.

Ik ben blij te zien dat jullie hier vandaag zo talrijk aanwezig zijn.
Door jullie aanwezigheid geven jullie aan dat jullie beseffen hoe belangrijk het is over borstkanker te spreken. Jullie kunnen helpen om taboes rond deze ziekte te doorbreken. Jullie kunnen vrouwen uit jullie gemeenschap de weg tonen naar preventief onderzoek. Als vrouwen kunnen jullie andere vrouwen helpen. Vrouwen praten graag met hun vriendinnen. Veel informatie krijgen we tijdens gewone gesprekken.
Vertel aan je vriendinnen wat je hier vandaag hebt geleerd. Vertel hoe belangrijk het is onmiddellijk naar de dokter te gaan wanneer je iets aan je borst voelt. Vertel aan oudere vrouwen dat controle belangrijk is.
Wat je kennissen zeggen, heeft meer invloed dan wat op televisie wordt gezegd, of dan een brief die je niet goed begrijpt.

Veel vrouwen denken dat kanker een straf is. Dat is niet zo. Ze zijn beschaamd om hierover te praten. Dat is verkeerd. Elke vrouw kan getroffen worden. Ziek zijn is geen reden om zich te schamen. Elke vrouw verdient het te genieten van de beste geneeskundige verzorging, preventief of curatief.

Het is hier in Antwerpen de eerste keer dat dit soort bijeenkomst wordt georganiseerd. Voor de eerste keer spreken artsen en vrouwen met zeer verschillende achtergronden samen over borstkanker. Samen willen jullie ervoor zorgen dat minder vrouwen onnodig sterven aan borstkanker. Jullie hebben daarbij mijn steun. Ik wens jullie alle succes

Ik dank u.