Prinses Mathildeprijs 2013

  • 03/05/2013

Prinses Mathilde reikt in de voormiddag de "Prinses Mathildeprijs 2013" uit op het Koninklijk Paleis te Brussel. De Prinses heeft voorafgaand op de Koning Boudewijnstichting een ontbijtvergadering met experten en leden van de jongerenjury die deelnamen aan het beslissingsproces van de laureaat van de Prijs 2013.

Elk jaar kent het Fonds de Prinses Mathildeprijs toe aan een bijzonder initiatief dat de autonomie versterkt van mensen die door hun situatie meer kwetsbaar zijn dan anderen.

Al verscheidene jaren is het Prinses Mathildefonds begaan met het vraagstuk van de opvoeding. Tot op heden lag de klemtoon vooral op de relatie tussen moeder en kind. Maar binnen het gezin zijn de opvattingen over het ouderschap sterk gewijzigd. De gehechtheid aan de vader en de relatie tussen vader en kind zijn van alle tijden, maar nu staan ze steeds meer in de schijnwerpers. Daarom heeft het Prinses Mathildefonds beslist zijn aandacht te vestigen op de belangrijke rol die vaders spelen, al van bij de geboorte van hun kind.

De genomineerden van de oproep zijn het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Metropool uit Antwerpen de "asbl Interpôle" uit Brussel, de vzw De Rode Antraciet uit Leuven en de "asbl Le Toucan" uit Brussel.

Prins Filip was eveneens aanwezig op deze plechtigheid en heeft, net zoals Prinses Mathilde, een toespraak gehouden.