Tentoonstelling

  • 19/10/2006
Prins Filip en Prinses Mathilde wonen samen met de Prins van Oranje en Prinses Maxima,  de opening bij van de tentoonstelling "Rubens en Brueghel samen", in het Mauritshuis te Den Haag (Nederland).
Belga

Prins Filip en Prinses Mathilde wonen samen met de Prins van Oranje en Prinses Maxima, de opening bij van de tentoonstelling "Rubens en Brueghel samen", in het Mauritshuis te Den Haag (Nederland).
Peter Paul Rubens en Jan Brueghel de Oude behoorden tot de succesvolste schilders van Antwerpen in het begin van de zeventiende eeuw. Zeer gedreven en vakbekwaam, stonden ze aan het hoofd van uiterst productieve werkplaatsen. Voor hun artistieke ontwikkeling vertoefden de twee kunstenaars enkele jaren in Italië. Mede hierdoor waren ze vertrouwd geraakt met de internationale spelregels van de diplomatie. Tussen de twee kunstenaars ontstond een bijzondere band. Behalve de hechte vriendschap was er ook sprake van een vruchtbare samenwerking. Ieder gespecialiseerd in een afzonderlijk gebied bundelden zij hun creatieve krachten en maakten zij samen fenomenale schilderijen. De mooiste zijn op de tentoonstelling Rubens en Brueghel Samen te zien.
Naast de twaalf gezamenlijke schilderijen van Rubens en Brueghel zijn er ook andere samenwerkingen van hen met tijdgenoten te zien (bijvoorbeeld Brueghel met Hendrick de Clerck, Rubens met Frans Snijders). Bruiklenen komen onder andere uit het Prado in Madrid, Gemäldegalerie Kassel en het Metropolitan Museum of Art in New York. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het J. Paul Getty Museum in Los Angeles waar de tentoonstelling in de zomer van 2006 te zien is geweest. De tentoonstelling Rubens en Brueghel Samen in het Mauritshuis loopt van 20 oktober 2006 tot 28 januari 2007.