RSS

rss

Wat is RSS?
Hoe werkt het?
Voordelen

Wat is RSS?

Dankzij RSS kan je met enkele muisklikken op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de onderwerpen van je voorkeur. De Engelse lettercombinatie staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary. Het is een toepassing van de internettaal XML (Extensible Markup Language) en bestaat uit links naar artikels waarvan de onderwerpen op voorhand kunnen worden bepaald door de gebruiker.

Hoe werkt het?

Op vaste tijdstippen verzamelt en bundelt een nieuwslezer (de newsreader) de nieuwe artikels (de newsfeed) en verstuurt deze naar de geïnteresseerden. Aan het icoontje RSS kan je zien of een site deze dienst aanbiedt.
De gekozen RSS-feeds kan je op twee manieren oproepen:

  • Browser: Enkele browsers bieden de mogelijkheid om RSS-feeds toe te voegen en te bekijken via de browser. Firefox is er zo één van.
  • Websites: Op sommige websites kan u na registratie uw eigen nieuwssite samenstellen door middel van RSS-feeds. My.yahoo.com is hier een voorbeeld van.

Voordelen

  • Je kan de agenda van www.monarchie.be opvragen zonder effectief naar de site te hoeven surfen.
  • Je wordt automatisch verwittigd als er iets nieuws verschijnt. Je spaart tijd uit doordat je niet telkens al je favoriete websites moet nagaan op zoek naar nieuws.