Alternerend leren – Werkbezoek aan Duitsland

12 März 2015 bis 13 März 2015

Zijne Majesteit de Koning brengt een werkbezoek aan Duitsland om de verschillende aspecten van het alternerend leren te bestuderen. De delegatie voor dit werkbezoek bestaat uit de Ministers van Werk en Onderwijs, vertegenwoordigers van de werknemers- en werkgeversorganisaties, van de onderwijswereld, tewerkstellingsdiensten, vormingsinstellingen en enkele terreinactoren (KMO’s en scholen).

Op donderdag 12 maart komt de delegatie in Berlijn aan. De Koning en de delegatieleden wonen er ronde tafels bij over de verschillende uitdagingen van het alternerend leren in Duitsland. Deze vinden plaats in het Duits Federaal Ministerie voor Onderwijs en Onderzoek. Nadien worden de Koning en de Ministers door Bondspresident Gauck ontvangen voor een audiëntie in het Schloss Bellevue. De dag wordt afgesloten met een werkdiner in de Belgische Ambassade.

Op vrijdag 13 maart ontmoeten de Koning en de Ministers Minister-President Kraft van Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf. Vervolgens brengt de delegatie een werkbezoek aan het bedrijf Lhoist in Wülfrath. Ter plaatse brengen zij een bezoek aan hun Berufsbildungszentrum (BBZ), een door het bedrijf gefinancierd regionaal dienstencentrum waar jongeren via alternerend leren worden opgeleid. De delegatieleden ontmoeten er verschillende opleiders, leerlingen en jonge werknemers die actief zijn in het systeem van alternerend leren. Ze bezoeken de Lhoist fabriek te Flandersbach (productie van kalksteen en kalk) en besluiten met een werkvergadering over de uitvoering van alternerend leren op het terrein in Noordrijn-Westfalen.