Accueil / Agenda / Toespraak van Zijne Majesteit de Koning op het Staatsdiner aangeboden door Hunne Majesteiten de Koning en Koningin der Nederlanden

Toespraak van Zijne Majesteit de Koning op het Staatsdiner aangeboden door Hunne Majesteiten de Koning en Koningin der Nederlanden

28 novembre 2016

Toespraak van Z.M. de Koning der Belgen
op het staatsdiner aangeboden door

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin van Nederland 

Koninklijk Paleis van Amsterdam, maandag 28 november 2016.

Majesteiten,

Koningin Mathilde en ik danken u voor uw vriendelijke welkomstwoorden en voor de warme ontvangst, hier in het mooie en bruisende Amsterdam.  Wij zien dit als de nadrukkelijke bevestiging van de hechte relaties die Nederland en België met elkaar als goede buren onderhouden.

Willem-Alexander, wij hebben over de jaren heen een sterke band opgebouwd en we weten dat we op elkaar kunnen rekenen. Vriendschap is er al langer tussen onze families, mede dankzij u, Prinses Beatrix. U weet hoe dankbaar wij uzijn, niet alleen voor uw vriendschap met mijn oom, Koning Boudewijn en met mijn vader. Ook voor de steun die u ons de voorbije jaren hebt geboden. Dit staatsbezoek is een mooie gelegenheid om de nauwe banden die ook tussen onze landgenoten bestaan, nog te versterken.

Majesteiten, Koninklijke Hoogheden, dames en heren, 

Onze landen zijn meer dan intens met elkaar verbonden door geschiedenis, taal, economische relaties en cultuur. We trekken ons aan elkaar op, we dagen elkaar ook geregeld uit. Al eeuwen  gaan we zo met elkaar om. Onze verschillen dreven ons wel eens uiteen. Maar altijd brachten onze overeenkomsten en onze complementariteit ons weer tot bij elkaar. De staatkundige scheiding en de soms bitsige levensbeschouwelijke confrontatie en economische concurrentie hielden de wederzijdse culturele verrijking en de sociale en economische vervlechting niet tegen.

Ieder ten volle bewust van onze eigen sterke identiteit,hebben we afspraken gemaakt en instellingen in het leven geroepen die ons tegelijkertijd meester maken van ons eigen lot én ons wederzijds versterken. Eerst de Benelux, vervolgens de Europese Unie, openden onze grenzen en riepen platformen van samenwerking in het leven. Niet om soevereiniteit prijs te geven, maar om ze met elkaar te delen. Dankzij ons lidmaatschap van de Europese Unie zitten we nu mee aan de tafel waar beslissingen genomen worden die ons rechtstreeks aanbelangen. Sinds decennia dragen we eenzelfde visie opEuropa uit. Samen verdedigen we een diepe overtuiging vansamenhorigheid en solidariteit. Hopelijk blijft dit in de toekomst evenzeer het geval, zeker wanneer, zoals nu, de trans-Atlantische en Europese verbondenheid opnieuw op de proef worden gesteld.

Majesteiten, Koninklijke Hoogheden, dames en heren, 

Vandaag is de verwevenheid tussen onze beide landen groter dan ooit. Het veelvuldige samenwerken levert tastbare en nuttige resultaten op: van het gezamenlijke Scheldebeheer tot de samenwerking tussen havengebieden, van de Sluiskiltunnel tussen Gent en Terneuzen tot de sluizen van Ternaaien, van de erkenning van onderwijsdiploma’s tot succesvolle investeringen in diverse economische sectoren, van interacties tussen onderzoekscentra zoals in Eindhoven tot gezamenlijke culturele projecten, van de samenwerking binnen de Euregio Maas-Rijn tot gemeenschappelijke politiekantoren, commandostaven en militaire aankopen en de gezamenlijke strijd tegen IS. Recent hebben we nieuwe concrete stappen gezet naar het ontwikkelen van een performant energie-netwerk. Het is ook zo treffend dat onze burgemeesters met elkaar overleggen over hoe ze de radicalisering in hun steden en gemeenten succesvol kunnen aanpakken. De lijst van concrete voorbeelden is bijzonder lang. We leren voortdurend van elkaar. Onze kwaliteitenvullen elkaar aan: de meer Nederlandse rechtlijnigheid en zin voor strategische aanpak en de Belgische aanleg voor bemiddeling en compromis.

Dames en heren,

6. Wat ons samenbrengt is natuurlijk meer dan een gemeenschappelijke geschiedenis of taal. Onze beide landendelen dezelfde diepgewortelde waarden die we ook in de Europese Unie en in de wereld blijven verdedigen. Onze samenlevingen worden met dezelfde uitdagingen geconfronteerd, zoals de vergrijzing van de  bevolking en de gevolgen daarvan, de digitalisering van onze maatschappij en de noodzaak ons aan te passen aan disruptieve innovatie. Onze jeugd zoekt houvast in nieuwe vormen van opleiding en werkgelegenheid. De globalisering van onze economie biedt ons bijzondere opportuniteiten, maar roept ook vele vragen op. De burgers hebben nood aan meer verbondenheid in hun gemeenschap. De uitdagingen die de immigratie veroorzaakt als gevolg van conflicten buiten Europa zijn voelbaar tot in onze gemeenten, scholen en sportclubs.  

 

Majesteiten, Koninklijke Hoogheden, dames en heren, 

 

7. Het is in deze tijden van grote en nieuwe uitdagingen dat wij als beste buren nog meer de handen in elkaar moeten slaan, van burgemeesters tot maatschappelijke werkers, van ondernemers tot onderzoekers, van politieke verantwoordelijken tot denkers en opinieleiders. Eendracht en standvastigheid in moeilijke tijden, zo stellen we het toch in onze nationale wapenspreuken. Mogen we, gedreven door de kracht van onze bilaterale samenwerking, niet alleen de meest dynamische regio maar ook een voortrekker blijven vanEuropa.

 

Dames en heren, 

 

8. Mag ik u vragen het glas te heffen op de gezondheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Prinses Beatrix.