Home / Agenda / Internationale SDG contacten

Internationale SDG contacten

5 juni 2020

Hare Majesteit de Koningin heeft in haar hoedanigheid als SDG advocate de afgelopen weken gesprekken gevoerd met verschillende hoge functionarissen van multilaterale organisaties omtrent de COVID-19-pandemie. Deze organisaties bieden essentiële ondersteuning aan de meest kwetsbare landen en mensen, niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook om de ernstige sociale en economische gevolgen van de epidemie het hoofd te bieden.

In haar gesprek met Amina Mohammed, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en met Dr. Hans Kluge, regionaal directeur van WHO Europa in het bijzonder, benadrukte Hare Majesteit de Koningin de toegenomen aandacht voor de geestelijke gezondheid, ook na opheffing van de inperkingsmaatregelen. Ze heeft de in ons land verzamelde getuigenissen kunnen doorgeven, met name van jongeren, vrouwelijke slachtoffers van geweld, ouderen of mensen met psychische problemen en van degenen die hen te hulp komen.

De Koningin sprak ook met mevrouw Henrietta Fore, uitvoerend directeur van UNICEF, en mevrouw Annette Dixon, vice-president voor menselijke ontwikkeling bij de Wereldbank, over haar bezorgdheid over de toekomst van het onderwijs in veel ontwikkelingslanden, na lange weken van afwezigheid van studenten in lockdown. Sommigen hebben van afstandsonderwijs kunnen genieten, anderen werden uitgesloten wegens gebrek aan middelen. In sommige landen zijn vroegtijdig schoolverlaten en huwelijksdwang het resultaat hiervan.

Hare Majesteit de Koningin prees de toewijding van het personeel van de Verenigde Naties voor de hulp die ter plaatse wordt verleend aan de meest behoeftigen in het licht van de pandemie. Tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van Enabel moedigde ze ook haar Belgische samenwerkingsactoren aan die vaak in de frontlinie staan ​​in de strijd tegen de pandemie in verschillende Afrikaanse landen.

Lijst van gecontacteerde personen:
Dr. Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie
Dr. Hans Kluge, WHO directeur Europa
Amina Mohammed, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties
Henrietta Fore, directeur-generaal UNICEF
Taona Kuo, gezondheidsadviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties
Annette Dixon, Vice-President, Humane Ontwikkeling World Bank
Graça Machel, verdediger van de SDG's
Pumphzile Mlambo Ngcuka, directeur-generaal UN Women
Jayathma Wickramanayake, gezant van de secretaris-generaal voor de jeugd
Manita Zaman, UNICEF-vertegenwoordigster (Erevoorzitter Unicef ​​België)