Home / Agenda / Koning en Koningin openen Europalia 2023

Koning en Koningin openen Europalia 2023

4 oktober 2023

Hunne Majesteiten de Koning en Koningin ontvangen Hare Excellentie Salome Nino Zourabichvili, Presidente van Georgië, in het kader van Europalia 2023 dat dit jaar gewijd is aan Georgië. Na een audiëntie en een werklunch in het Koninklijk Paleis te Brussel, openen de Koning, de Koningin en de Georgische President het festival in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

De openingstentoonstelling belicht de avant-garde in Georgië (1900-1936) – een weinig gekend hoofdstuk in de kunstgeschiedenis van Europa – aan de hand van een groot aantal werken (schilderijen, tekeningen, films, foto's, decors en kostuums uit film en theater, etc.) die vooral in Georgië worden bewaard. De tentoonstelling gaat gepaard met een unieke publicatie van meer dan twintig wetenschappelijke artikelen van internationale experts en een groot aantal illustraties.

De dag eindigt met een concert van het Basiani-ensemble, dat sinds zijn oprichting in 2000 een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de popularisering van traditionele polyfone gezangen en in 2013 de status van Staatsensemble kreeg.