Home / Agenda / Officieel bezoek aan de Duitse deelstaat Rijnland-Palts

Officieel bezoek aan de Duitse deelstaat Rijnland-Palts

4 oktober 2022 tot 6 oktober 2022

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin brengen op 5 en 6 oktober 2022 een officieel bezoek aan de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Op 5 oktober beginnen de vorsten hun dag in hoofdstad Mainz met een bezoek aan het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech dat het Covid-19 vaccin heeft ontwikkeld dat geproduceerd wordt in Puurs. Daarna volgt een rondleiding in het Gutenbergmuseum, gevolgd door een gesprek met experten over media, de evolutie van informatieverspreiding en digitalisering. Vervolgens worden zij in de Staatskanselarij ontvangen door minister-president Malu Dreyer. In de namiddag trekken de vorsten naar Ludwigshafen voor een bezoek aan de hoofdzetel van chemiebedrijf BASF, een van de grootste buitenlandse investeerders in ons land, dat in het teken staat van de ecologische transitie van de zware industrie. Ze sluiten hun eerste dag af met een bezoek aan een wijndomein, een belangrijke economische sector voor de streek.

Op de tweede dag gaan de vorsten naar Sankt Goar om tijdens een boottocht over de Rijn met vertegenwoordigers van de scheepvaart te spreken over duurzaamheid en de impact van klimaatverandering op hun activiteiten. Het bezoek eindigt in Koblenz met een werkvergadering in de vesting Ehrenbreitstein over interregionale samenwerking op het vlak van energie (smart-energy) en sociale projecten ter ondersteuning van de veerkracht van bevolkingsgroepen die ernstig zijn getroffen door de gezondheidscrisis (Coresil).

De Vorsten worden tijdens deze reis vergezeld door de Minister-President van de Duitstalige Gemeenschap, Oliver Paasch, en de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Hilde Crevits.

De Vorsten willen regelmatig een Duitse deelstaat bezoeken in het kader van de goede bilaterale relaties met Duitsland. In 2019 bezochten ze Thüringen en Sachsen-Anhalt.