Home / Agenda / Opening van de Koninklijke Serres van Laken

Opening van de Koninklijke Serres van Laken

14 april 2023 tot 7 mei 2023

Van 14 april tot en met 7 mei worden naar jaarlijkse traditie de Koninklijke Serres van Laken opengesteld voor het publiek. Reserveren kan op www.koninklijke-serres-royales.be.

De Koninklijke Serres zijn het resultaat van de talrijke gesprekken, brieven, schetsen, voorstudies en ontwerpen tussen architect Alphonse Balat en Koning Leopold II. Ze werden in Art Nouveaustijl gebouwd en een eerste deel werd ingehuldigd in 1880. Ook daarna werden nog meerdere serres bijgebouwd.

De plantencollectie van de Koninklijke Serres heeft een uitzonderlijke waarde gezien de vele uiterst zeldzame en precieuze planten. De tuiniers proberen op dit moment de ideale omstandigheden te creëren om alle planten op het juiste moment te laten bloeien, tijdens de openstelling voor het publiek.

Je kan je bezoek aan de serres starten met een wandeling door de tuin van het Koninklijk Domein. Op die manier ontdek je de wonderlijke architectuur van de serres eerst vanop een afstand. Onderweg kom je langs tempelruïnes, de rozentuin en langs beuken en eiken van soms 250 tot 300 jaar oud.

Na de wandeling in de tuin kom je uit aan de Koninklijke Serres. Het bezoek aan het serrecomplex start aan het Palmenplateau met de Débarcadère, de Palmenserre, de Azaleaserre, de Geraniumgalerij, de Dianaserre en de Spiegelserre. Nadien wandel je richting de grote serres: de Perronserre of Embarcadère, de Congoserre met subtropische planten, de koepelvormige Wintertuin met onder andere palmbomen en boomvarens en de Oranjerie waarin de oranje- en laurierbomen en camelia’s (sommigen zijn meer dan 150 jaar oud!) overwinteren.

Wegens groot succes zijn er ook opnieuw nocturnes op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden (én op maandag 1 mei). Tijdens de nocturnes is het lange parcours door de tuinen niet toegankelijk.  

Op donderdag 27 april is er een aangepast parcours en begeleiding voor personen met een beperkte mobiliteit.

 

Praktische info Opening Koninklijke Serres

  • Ticketaankoop enkel via www.koninklijke-serres-royales.be . Ter plaatse zijn geen tickets te koop en ook geen reservaties mogelijk.
  • Een ticket kost 5 euro. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen, maar ook de reservatie van hun bezoek op voorhand is verplicht op www.koninklijke-serres-royales.be
  • Open van vrijdag 14 april tot en met zondag 7 mei. Ontdek alle beschikbare tijdssloten op www.koninklijke-serres-royales.be.
  • Bezoekers zullen overdag ter plaatse kunnen kiezen tussen een lang (2,5u) of kort (1,5u) parcours (zie de plannen in bijlage).
  • Op donderdag 27 april voorzien we ondersteuning voor personen met een beperkte mobiliteit met een aangepast parcours (2 uur) en begeleiding op de kritieke punten van het parcours. Die dag is enkel het aangepaste parcours toegankelijk, ook voor bezoekers die geen beperkte mobiliteit hebben.
  • Ingang en uitgang langs de erehekken van het Kasteel te Laken, Koninklijke Parklaan, 1020 Brussel.
  • Alle info i.v.m. bereikbaarheid via openbaar vervoer vindt u op www.koninklijke-serres-royales.be. Een parking met een beperkt aantal plaatsen (parking Dynastie) wordt ingericht tegenover de ingang van het Koninklijk Domein. Tegenover de ingang van het Koninklijk Domein is er ook een onbewaakte fietsenstalling.