Home / Agenda / Opening van de Koninklijke Serres van Laken

Opening van de Koninklijke Serres van Laken

26 april 2024 tot 20 mei 2024

Van vrijdag 26 april tot en met maandag 20 mei 2024 worden naar jaarlijkse traditie de Koninklijke Serres van Laken opengesteld voor het publiek. Het is het ideale moment om de wonderlijke 19e eeuwse architectuur van Alphonse Balat, de leermeester van Victor Horta, en de vele plantensoorten te ontdekken.

Binnen- en buitenbeleving

Bezoekers kunnen overdag kiezen tussen een lang (3 km) of kort (2 km) parcours. Het lange parcours start eerst met een wandeling door de tuinen van het Koninklijk Domein en sluit daarna aan op het korte parcours richting de serres.

Het bezoek aan het serrecomplex start aan het Palmenplateau met de Débarcadère, de Palmenserre, de Azaleaserre, de Geraniumgalerij, de Dianaserre en de Spiegelserre. Nadien wandelen de bezoekers richting de grote serres: de Perronserre of Embarcadère, de Congoserre met subtropische planten, de koepelvormige Wintertuin met onder andere palmbomen en boomvarens en de Oranjerie waarin de oranje- en laurierbomen en camelia’s overwinteren.

Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden en op maandagavond 20 mei zijn er nocturnes. Tijdens de nocturnes kunnen bezoekers enkel het kortere parcours afleggen.  

Meer bezoekers

Wegens het grote succes van de afgelopen jaren zijn er extra tijdsloten toegevoegd aan de kalender en verwelkomen we meer mensen per tijdslot.

Reserveren kan vanaf nu op www.koninklijke-serres-royales.be. Ter plaatse zijn geen tickets te koop en ook geen reservaties mogelijk.

Praktische info

  • Open van vrijdag 26 april tot en met maandag 20 mei.
  • Ticketaankoop enkel via www.koninklijke-serres-royales.be
  • Een ticket kost 6 euro. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang, maar ook de reservatie van hun bezoek op voorhand is verplicht op www.koninklijke-serres-royales.be
  • Op dinsdag 14 mei voorzien we ondersteuning voor personen met een beperkte mobiliteit met een aangepast parcours (2 km) en begeleiding op de kritieke punten van het parcours.
  • Ingang en uitgang langs de erehekken van het Kasteel te Laken, Koninklijke Parklaan, 1020 Brussel.
  • Er is een shop met boeken en gidsen over de serres, postkaarten, gadgets en planten en een tearoom met warme en koude dranken, broodjes en taart.
  • Parkeergelegenheid in de directe omgeving van het Kasteel van Laken is heel beperkt. Bezoekers worden aangeraden om alternatieve vervoerswijzen te overwegen bij het plannen van hun bezoek. Alle info over de bereikbaarheid van de serres op www.koninklijke-serres-royales.be/practical-information