Home / Agenda / Staatsbezoek aan België - Nederland

Staatsbezoek aan België - Nederland

20 juni 2023 tot 22 juni 2023

Op uitnodiging van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin brengen Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima der Nederlanden een staatsbezoek aan België van dinsdag 20 tot en met donderdag 22 juni 2023. België en Nederland zijn historisch, maatschappelijk en economisch nauw met elkaar verbonden. Dit staatsbezoek toont aan dat beide landen willen blijven investeren en samenwerken in domeinen als energie, landbouw, mobiliteit, educatie en vorming, defensie, infrastructuur, industrie en ruimtevaart, gezondheidszorg en in de globale strijd tegen klimaatverandering.

Op het programma staan op dinsdag 20 juni een ceremoniële ontvangst op het Paleizenplein in Brussel, een bezoek aan het Stadhuis van Brussel gevolgd door een ontmoeting met de bevolking, en het Staatsbanket in het Kasteel van Laken.

Woensdagochtend 21 juni wonen beide Koningsparen het Climate Tech Forum bij in Brussel. Belgische en Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de publieke sector wisselen er kennis uit over groene waterstof, klimaatneutraal bouwen, toekomstgerichte landbouw en slimme, duurzame mobiliteit. Daarna bezoeken beide Koningen het bedrijf Aerospacelab in Ottignies-Louvain-la-Neuve dat is gespecialiseerd in satellietdata en het ontwerp, testen en produceren van mini-satellieten voor publieke en private afnemers. De Koningin en Koningin Máxima bezoeken ondertussen de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. De Koningsparen zien elkaar terug bij een werklunch in het Kasteel van Seneffe rond waterbeheer en de aanpak van droogte- en overstromingsrisico’s, en bezoeken nadien het Biopark in Charleroi waar start-ups en grotere biofarma-bedrijven samenwerken rond medische therapieën en vaccins. Nog in Charleroi ontdekken beide Koningsparen aan het Institut Saint-André een stripmuur van de Nederlandse stripkunstenaar Dido Drachman en de Belgische striptekenaar Christian Durieux. De dag sluit af met een concert in Flagey in Brussel dat wordt aangeboden door het Nederlandse Koningspaar.

Donderdag 22 juni start in Leuven met een bezoek aan IMEC rond de Europese en Belgische strategie voor en het onderzoek naar halfgeleiders. Daarna gaat de delegatie verder naar Antwerpen voor een bezoek aan het Stadhuis en aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en een thematische lunch rond professionele vorming en activering van jongeren. Ten slotte bezoeken beide Koningsparen het Havenhuis waar ze met de grote Belgische en Nederlandse havens, industriële actoren en KMO’s actief in waterstof en CO²-opvang in gesprek gaan over de energietransitie. Ze sluiten het staatsbezoek af aan boord van het Belgische fregat Louise Marie en het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Ruyter om de samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse Marine te onderstrepen.