Home / Agenda / Staatsbezoek van de Groothertog en de Groothertogin van Luxemburg aan België

Staatsbezoek van de Groothertog en de Groothertogin van Luxemburg aan België

16 april 2024 tot 18 april 2024

Op uitnodiging van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin brengen Hunne Koninklijke Hoogheden de Groothertog en Groothertogin van Luxemburg een staatsbezoek aan België. België en Luxemburg zijn dankzij de koninklijke familiale banden, maar ook historisch, economisch, cultureel en maatschappelijk nauw met elkaar verbonden. Dit staatsbezoek toont aan dat beide landen willen blijven investeren en samenwerken in domeinen als duurzame economische ontwikkeling, e-health, ruimtevaart, defensie, en onderwijs.

Op het programma staan op dinsdag 16 april een ceremoniële ontvangst op het Paleizenplein in Brussel, een bezoek aan het Stadhuis van Brussel, en een Staatsbanket in het Kasteel van Laken.

Woensdagochtend 17 april openen de Koning en de Groothertog het Economisch Forum in het Egmontpaleis in Brussel. Ze ontmoeten een aantal Belgische en Luxemburgse CEO’s die hun succesvolle samenwerking en lopende projecten voorstellen. Parallel bezoeken de Koningin en de Groothertogin de tentoonstelling ‘Histoire de ne pas rire. Surrealisme in België’ in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Daarna reist de officiële delegatie naar Gent voor een bezoek aan North Sea Port en de Belgische motorenbouwer Anglo Belgian Corporation (ABC). Het bedrijf dat gesticht werd in 1912 bouwde zich om tot een succesvolle moderne internationale onderneming in de productie van performante waterstof- en multi-fuel scheepsmotoren, met nadruk op hernieuwbare energie, circulariteit en duurzaam ondernemen. Na een lunch rond arbeidsmarktdynamieken in het nieuwe Provinciehuis bezoekt de Koningin samen met de Groothertog en Groothertogin de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods waarvan de laatste restauratiefase momenteel loopt. De dag sluit af met een concert van het Filharmonisch Orkest van Luxemburg in Flagey in Brussel dat wordt aangeboden door het Luxemburgse hertogpaar. 

Donderdag 18 april start voor de Koning en de Groothertog op de vliegbasis van de 15de Wing in Melsbroek, waar de Belgium-Luxembourg bi-national Air Transport Unit A400M gestationeerd is. België en Luxemburg werken al decennialang nauw samen op het vlak van defensie. Eind 2023 nog ondertekenden beide landen een samenwerkingsakkoord voor de oprichting van een binationaal verkenningsbataljon en verwelkomden ze de aankomst van de laatste A400M in de binationale vloot. Daarna gaan ze naar de Universiteit van Luik voor een seminarie over cyberdefensie en ruimtevaart. De Koningin en de Groothertogin bezoeken ondertussen Child Focus in Brussel. De Koning, de Koningin, de Groothertog en de Groothertogin nemen over de middag in het Prins-bisschoppelijk Paleis in Luik deel aan een thematische lunch over Belgisch-Luxemburgse grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden. Daarna sluiten ze het staatsbezoek af met een ontmoeting met de bevolking op het Sint-Lambertusplein in Luik.