Home / Agenda / Toespraak van Z. M. Koning der Belgen tijdens de lunch aangeboden door Minister-president Malu Dreyer in Rijnland-Palts ter gelegenheid van het officiële bezoek aan Rijnland-Palts in Duitsland, Mainz

Toespraak van Z. M. Koning der Belgen tijdens de lunch aangeboden door Minister-president Malu Dreyer in Rijnland-Palts ter gelegenheid van het officiële bezoek aan Rijnland-Palts in Duitsland, Mainz

5 oktober 2022

Mevrouw de Minister-president,

Dank voor uw vriendelijke woorden en de hartelijkheid die de Koningin en ik sinds onze aankomst in Rijnland-Palts gisterenavond hebben mogen ervaren.

Het is voor de Koningin en mij een waar genoegen om uw mooie deelstaat, die dit jaar zijn 75ste verjaardag viert, te ontdekken.

We hebben sinds onze aankomst al boeiende ontmoetingen gehad, en zullen er vandaag en morgen nog hebben. Daaruit blijkt wat voor innovatieve en wezenlijke partner de deelstaat Rijnland-Palts is tegenover de uitdagingen waar wij allen voor staan.

Maar eerst en vooral wil ik onze solidariteit betuigen met de inwoners, steden en gemeenten van het Ahrtal die, net zoals de Belgische steden en dorpen aan de Ourthe en de Vesder, slachtoffer werden van de verschrikkelijke overstromingen in de zomer van 2021. Ik bewonder hun veerkracht en moed.  

 

Dames en heren,

De Belgen kennen Rijnland-Palts goed. Niet alleen voor zijn magnifieke landschappen, zijn monumenten die door UNESCO zijn erkend als cultureel werelderfgoed, of voor zijn uitstekende wijn.

Ons land heeft veel te danken aan iemand uit uw streek. In 1830, na de Belgische revolutie waaruit ons land ontstond, verhuisde Jonathan-Raphaël Bischoffsheim vanuit Mainz naar Brussel. Hij werd de adviseur van mijn voorvader, Koning Leopold I, en speelde een beslissende rol in het financiële beheer van het jonge België.

Vandaag de dag bouwen veel landgenoten hun persoonlijke en professionele leven op aan weerszijden van de grens tussen onze landen, die voor hen ondertussen bijna onzichtbaar is geworden.

We delen ook een taal, het Duits, één van de drie officiële talen van België.

Wat me brengt tot het thema communicatie – en de historische rol die de stad Mainz, de stad van Johannes Gutenberg, daarin heeft gespeeld.

Dankzij zijn revolutionaire innovaties ging de verspreiding van ideeën met reuzenstappen vooruit. Een eeuw later was het onze Christoffel Plantijn die de fakkel overnam.

Met grote ontroering hebben de Koningin en ik de bijbelexemplaren in het Gutenbergmuseum kunnen bewonderen.

Het kan dus geen toeval zijn dat Mainz vandaag nog steeds een leidende rol speelt in de ontstellend snel veranderende wereld van de communicatie - met alle voordelen maar ook met alle gevaren van dien. We hebben dit zeer open kunnen bespreken met verschillende vertegenwoordigers van media die hun zetel hebben in Mainz - inclusief de rol die openbare omroepen kunnen spelen in deze materie, die mij zeer na aan het hart ligt.

Vanmorgen konden we eveneens kennismaken met het team van BioNTech, dat uitzonderlijk werk verricht, niet alleen bij de ontwikkeling van vaccins tegen COVID, maar ook in de oncologie. Natuurlijk hadden we het over de samenwerking met de Pfizer-fabriek in Puurs. Maar ook over het engagement van BioNTech bij de wereldwijde strijd tegen de pandemie en de democratisering van de toegang tot innovatieve geneesmiddelen - met name in Afrika.

Het bedrijf BASF, dat al tientallen jaren in België aanwezig is, is een ander belangrijk voorbeeld van onze complementariteit. Samen werken we aan een bloeiende en tegelijk klimaatvriendelijke industrie. Wij kijken ernaar uit om te horen hoe BASF haar klimaatambities wil verwezenlijken. En om meer te weten te komen over de technologieën die worden ingezet om de energietransitie, die meer dan ooit nodig is, te doen slagen.

En dit allemaal tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, die ernstige gevolgen heeft voor onze energievoorziening. Niet alleen voor onze medeburgers die met angst de winter tegemoetzien, maar ook voor de industrie.

 

Dames en heren,

Uiteindelijk hangt alles samen.

Bovenop de klimaatverandering, die gevolgen heeft voor onze landbouw, uw wijnbouw of het transport over de Rijn, is er de geopolitieke situatie die directe gevolgen heeft voor onze economieën, de koopkracht van onze huishoudens, de werkgelegenheid en de gezondheidszorg.

Om al deze uitdagingen aan te gaan is het niet voldoende om over financiële middelen te beschikken. Het zijn de mannen en vrouwen die, goed opgeleid, het verschil zullen maken.

We komen hier alleen doorheen door elkaar te steunen en onze ervaringen te delen. Hier blijken de banden tussen onze regio's een grote troef. Wij kijken dan ook uit naar de gesprekken die we morgen in Koblenz zullen hebben over onze vele grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten.

 

Dames en heren,

Onze nauwe banden en vriendschap maken ons sterker.

Samen kunnen we daarom de toekomst met vertrouwen tegemoetzien.

Ik nodig u uit het glas te heffen voor Minister-president Malu Dreyer en haar man Klaus Jensen.

Auf unsere Freundschaft, auf die Zukunft!