Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen ter gelegenheid van het Bezoek aan België van Zijne Heiligheid Paus Franciscus, Kasteel van Laken, 27 september 2024
Heilige Vader,
Het verheugt me enorm u bijna dertig jaar na het bezoek van Paus Johannes Paulus II hier bij ons te mogen verwelkomen.
De apostolische opdracht die u van Sint-Petrus heeft geërfd, sluit aan bij de grote christelijke traditie en weerspiegelt ook uw uitmuntende persoonlijkheid. U kent het leed op deze wereld. Daarom heeft u de strijd tegen elke vorm van onrechtvaardigheid vooropgesteld in uw roeping. Uw woorden, beschouwingen en gebaren brengen hoop en licht tot aan de uiterste grenzen van de mensengemeenschap. Uw recente rondreis door Zuidoost-Azië is daar het perfecte voorbeeld van.
U draagt een boodschap van leven uit aan de wereldbevolking. U trekt naar de verste uithoeken van de wereld om de armste volkeren te ontmoeten, die het zwaarst zijn getroffen door de klimaatverandering en door vergeten oorlogen.
We steunen uw inspanningen, want enkel vrede creëert ruimte voor ontwikkeling, onderwijs, gezondheidszorg en sociale rechtvaardigheid.
Heilige Vader, u heeft de verschrikkelijke tragedie van het seksueel misbruik binnen de Kerk streng veroordeeld. U heeft concrete maatregelen getroffen om dat afschuwelijke geweld te bestrijden. Er werd kinderen een vreselijk leed aangedaan, dat ze voor de rest van hun leven zullen meedragen. Dat geldt ook voor de slachtoffers van gedwongen adoptie.
Het heeft zo lang geduurd voor hun noodkreten werden gehoord of erkend. Er wordt al lang gezocht naar manieren om het onherstelbare te “herstellen”. We weten hoezeer de Belgische Kerk daarvoor ijvert. Die inspanningen dient ze beslist onophoudelijk voort te zetten.
In uw leven en uw optreden heeft u altijd onbaatzuchtig gehandeld. U stelt zich onafgebroken ten dienste van ons ‘gemeenschappelijke huis’, de aarde, zodat iedere mens zich volledig kan ontplooien en filosofische, spirituele en religieuze opvattingen kan uitwisselen.
U hekelt terecht wat u op heldere wijze een ‘Derde Wereldoorlog in stukjes’ heeft genoemd. Heilige Vader, we verwelkomen u als een pelgrim, die een universele boodschap van vrede, verzoening en gerechtigheid uitdraagt. U herinnert er ons aan dat elke mens is bestemd om lief te hebben en te worden bemind.
Die humanistische en spirituele opvatting werd altijd gedeeld door de Universiteiten van Leuven en Louvain-la-Neuve, waarvan we de zeshonderdste verjaardag vieren, tevens de reden voor uw bezoek. Ik weet hoe gelukkig de studenten en hun docenten zullen zijn om u morgen en overmorgen te ontmoeten en u hun bezorgdheden toe te vertrouwen. Mensen aansporen om de immense uitdagingen aan te gaan die zich stellen, sluit aan bij het eigen waardestelsel van deze Universiteiten.
Heilige Vader, hartelijkheid en vrijgevigheid kenmerken het Belgische volk. Deze geest vinden we ook terug in onze bijzonder actieve burgermaatschappij, waarvan talrijke vertegenwoordigers hier aanwezig zijn. Deze burgermaatschappij strijdt dagelijks tegen onrecht en uitsluiting. Dit doet me meteen denken aan Pater Damiaan, die zijn leven gaf voor de meest verstotenen. Hij blijft een groot voorbeeld voor ons allen.
Heilige Vader, wij hopen dat u tijdens uw verblijf in de hartelijkheid van de Belgen mag delen.
Heilige Vader, namens dit vrijgevige volk heb ik het genoegen u welkom te mogen heten!