Home / Agenda / Werkbezoek Egypte

Werkbezoek Egypte

14 maart 2023 tot 16 maart 2023

Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth brengen een werkbezoek aan Egypte. Het bezoek kadert in de historische belangstelling van de Koninklijke Familie voor het oude Egypte en is een eerbetoon aan Koningin Elisabeth, wier interesse en passie aan de wieg staan van de bloei van de egyptologie in België. De Koningin en de Prinses zullen verschillende plaatsen bezoeken die Koningin Elisabeth tijdens haar missies heeft bezocht, waaronder het graf van Toetanchamon. In Cairo zullen zij de opening bijwonen van een tentoonstelling over Koningin Elisabeth en de Belgische egyptologie.

Met het bezoek willen de Koningin en de Prinses de Belgische academische expertise op vlak van egyptologie in de verf zetten door een aantal archeologische sites te bezoeken waar Belgische instellingen en universiteiten actief zijn. Zij zullen door Belgische egyptologen, professoren en studenten worden rondgeleid op verschillende sites in en rond Luxor. 

Dit werkbezoek kadert in de verschillende verjaardagen die in 2022 en 2023 worden herdacht: de 200ste verjaardag van het ontcijferen van de hiërogliefen door Jean-François Champollion, het eeuwfeest van de ontdekking van het graf van Toetanchamon en het bezoek aan het graf door Koningin Elisabeth, de 125ste verjaardag van het ontstaan van de Belgische egyptologie en de 75ste verjaardag van het overlijden van de Belgische egyptoloog Jean Capart.