Home / Koninklijke Familie / De Koningin

De Koningin

Hare Majesteit de Koningin werd geboren te Ukkel op 20 januari 1973. Zij is de dochter van Graaf en Gravin Patrick d'Udekem d'Acoz.

De Koningin ging naar de lagere school in Bastenaken en voltooide haar humaniora in Brussel. Zij studeerde logopedie aan de Haute École Léonard de Vinci en behaalde in 2002 een master in de psychologie aan de Université Catholique de Louvain. De Koningin werkte tussen 1995 en 1999 als logopediste.

Op 4 december 1999 huwde zij met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip, Hertog van Brabant. Ze kregen 4 kinderen: een dochter Elisabeth (2001), Hertogin van Brabant, twee zonen Gabriël (2003) en Emmanuel (2005) en nog een dochter Eléonore (2008).

De Koningin staat Zijne Majesteit de Koning bij in zijn taken als staatshoofd: ze brengt tal van bezoeken aan instellingen en organisaties, heeft contacten met de bevolking en is aanwezig op plechtigheden in binnen- en buitenland. Zo neemt ze deel aan staatsbezoeken, heeft ze audiënties met vertegenwoordigers van diverse groeperingen uit de samenleving en doet ze talrijke terreinbezoeken.

Naast haar activiteiten met de Koning, is de Koningin actief rond thema's die haar na aan het hart liggen, zoals opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, intergenerationele armoede, de positie van de vrouw in onze samenleving, financiële geletterdheid en mentaal welbevinden.

Zo bezoekt zij regelmatig sociale organisaties en zorginstellingen. Door deze contacten blijft de Koningin op de hoogte van de behoeften en noden van de bevolking, en ook van de talrijke initiatieven die in België genomen worden om anderen te helpen. De Koningin vindt dit directe contact met de bevolking heel belangrijk.

Via het Hulpfonds van de Koningin biedt de Koningin hulp aan burgers die wegens financiële problemen niet in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien en die vaak ten einde raad een beroep doen op het Hulpfonds. Verder ondersteunt het Hulpfonds kwetsbare jongeren tussen 18 tot en 25 jaar, die hun jeugd hebben doorgebracht in instellingen of bij pleeggezinnen, en helpt hen richting zelfstandigheid.

De Koningin is ook erevoorzitster van de Koning Boudewijnstichting en neemt regelmatig deel aan het maatschappelijk debat over onderwerpen die binnen de bevolking leven. Ze heeft vooral veel aandacht voor kwetsbare mensen. Als erevoorzitster van het Koningin Mathildefonds steunt de Koningin initiatieven die door jongeren voor jongeren worden genomen.

De Koningin is erevoorzitster van Child Focus, een stichting die zich inzet tegen verdwijningen en seksuele uitbuiting van kinderen. Zij hecht een fundamenteel belang aan het welzijn van kinderen en engageert zich in de strijd tegen alle vormen van geweld tegen kinderen.

De Koningin is ook erevoorzitster van UNICEF België en verleende haar Hoge Bescherming aan Breast International Group voor borstkankeronderzoek.

Sedert 2014 geniet de Koningin Elisabeth muziekwedstrijd de Hoge Bescherming van de Koningin. De Koningin Elisabeth muziekwedstrijd werd in 1937 gecreëerd op initiatief van Hare Majesteit Koningin Elisabeth en de bekende Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe.

In 2016 nodigde de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties de Koningin uit om deel uit te maken van de Groep van pleitbezorgers van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze groep van eminente persoonlijkheden staat de Organisatie van de Verenigde Naties bij in het mobiliseren van de internationale gemeenschap voor het realiseren van deze ontwikkelingsdoelstellingen tegen 2030.

In hetzelfde kader aanvaardde de Koningin in 2018 het erevoorzitterschap van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. De Koningin ontving de Honorary National German Sustainability Award 2017 voor haar jarenlange inzet en persoonlijke bijdrage aan het debat over duurzame ontwikkeling en haar engagement voor sociale en humanitaire projecten.

Ontwikkelingssamenwerking is dan ook een belangrijk thema voor de Koningin. Ze deed meerdere humanitaire zendingen (vooral in Afrika), met een nadruk op kinderrechten, gezondheid, de bestrijding van armoede, kwaliteitsonderwijs, goed bestuur, de economische empowerment van de vrouw, niet-overdraagbare ziekten, enz.

De Koningin was speciaal gezant van de Wereldgezondheidsorganisatie Europa in de promotie van vaccinaties. In lijn met een Koninklijke traditie werd de Koningin in 2019 beschermend erelid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en membre d’honneur van de Académie Royale de Médecine de Belgique (ARMB).

De Koningin is lid van de Schwab Foundation Board voor sociaal ondernemerschap.  Zij neemt ook deel aan het jaarlijkse World Economic Forum in Davos. Ze gelooft in levenslang leren, en volgde als Young Global Leader van het World Economic Forum ‘Leadership’ cursussen aan de Harvard Kennedy School en Yale University.

Op 30 mei 2023 ontving de Koningin een eredoctoraat van de UHasselt voor haar sterke maatschappelijke bewogenheid. De Universiteit wilde op die manier erkenning tonen voor de manier waarop de Koningin een stem en gezicht geeft aan de grote uitdagingen in onze tijd. Of het nu gaat om opvoeding, gelijke onderwijskansen, kinderarmoede, de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden, financiële geletterdheid of mentale gezondheid.

Naast Nederlands en Frans, spreekt de Koningin Engels en Italiaans en heeft ze een goede basiskennis van het Spaans.

Hare Majesteit de Koningin heeft een brede belangstelling voor cultuur, kunst en dans. Ze houdt van moderne en klassieke muziek, speelt zelf piano en leest veel. In haar vrije tijd gaat de Koningin wandelen, fietsen, tennissen en zwemmen, en geniet ze van de natuur en van het buitenleven.