Home / Koninklijke Familie / Koningin Paola

Koningin Paola

Hare Majesteit Koningin Paola werd geboren als Prinses Paola Ruffo di Calabria op 11 september 1937 te Forte dei Marmi (Lucca) in Italië. Zij is de jongste van 7 kinderen van Prins Fulco Ruffo di Calabria, vlieger-held tijdens de Eerste Wereldoorlog, en van Gravin Luisa Gazelli. Haar grootmoeder aan vaderszijde was de Belgische Laure Mosselman du Chenoy.

Koningin Paola bracht haar jeugd door in Rome, waar ze haar klassieke humaniora (afdeling Grieks-Latijnse) afrondde.

Op 2 juli 1959 huwde zij Prins Albert van België. Het echtpaar heeft 3 kinderen: Prins Filip (geboren op 15 april 1960), Prinses Astrid (geboren op 5 juni 1962) en Prins Laurent (geboren op 19 oktober 1963).

Naast activiteiten met Koning Albert II, is Koningin Paola ook actief rond de thema's die haar nauw aan het hart liggen, voornamelijk op sociaal en cultureel vlak.

Koningin Paola bezoekt sociale organisaties en verzorgingsinstellingen. Door deze contacten blijft zij op de hoogte van de behoeften en noden van de bevolking, alsook van de talrijke initiatieven die elk jaar in ons land op touw worden gezet om anderen te helpen.
Met de Stichting Koningin Paola die in 1992 werd opgericht, schenkt de Koningin speciale aandacht aan de integratie en vorming van jongeren. De acties van de Stichting Koningin Paola richten zich voornamelijk op maatschappelijke integratie, ondersteuning van leerkrachten uit alle onderwijsnetten en onderwijsniveaus en ondersteuning van scholen met leerlingen uit moeilijke socio-economische milieus.

Koningin Paola besteedt bijzondere aandacht aan de bescherming en de zorg van het Belgische patrimonium. Dit doet zij o.a. door middel van regelmatig bezoeken te brengen op het terrein, met name aan begijnhoven of industriële vestigingen uit het begin van de 19-de eeuw.

Zowel nieuwe als traditionele ambachtelijke kunst genieten de belangstelling van Koningin paola. Zij moedigt de uitoefening en het onderwijs van ambachtelijke beroepen dan zo ook zoveel mogelijk aan.

Koningin Paola heeft regelmatig contact met hedendaagse kunstenaars en steunt prestigieuze tentoonstellingen of kunstvoorstellingen in binnen- en buitenland. Onder impuls van Koningin Paola werd aan hedendaagse kunstenaars in ons land de kans geboden in het Paleis te Brussel originele werken te verwezenlijken.

Koningin Paola is Erevoorzitter van de Muziekkapel Koningin Elisabeth en van Missing Children Europe.

Het Gezin speelt een belangrijke rol in het leven van Koningin paola. Zoals elke grootmoeder brengt Koningin Paola graag wat tijd door in het gezelschap van haar kleinkinderen. Samen met Koning Albert II maakt zij graag lange boswandelingen, die haar de kans bieden volop van de schoonheid van de natuur en de seizoenswisselingen te genieten.

Koningin Paola is daarnaast ook gepassioneerd door boeken, muziek en reizen, vooral doorheen Europa en Afrika.