vzw Hulpfonds van de Koningin
De vzw Hulpfonds van de Koningin verstrekt hulp aan behoeftigen en personen die in dringende nood verkeren. De vzw wil op die manier Hare Majesteit de Koningin helpen bij Haar filantropische en sociale actie.
De vzw is actief op twee verschillende terreinen:
- Enerzijds zijn er de hulpvragen aan de Koningin die vooral betrekking hebben op financiële en sociale problemen. Deze aanvragen worden niet behandeld door de vzw Hulpfonds van de Koningin, maar wel door de Dienst Verzoekschriften en Sociale Zaken van het Huis van Zijne Majesteit de Koning.
Elke aanvraag wordt onderzocht door de Dienst Verzoekschriften en Sociale Zaken en kan aanleiding geven tot één van de volgende acties:
- Advies of raad aan de betrokkene(n) en verwijzing naar een geschikte hulpinstelling.
- Contact via de Dienst Verzoekschriften en Sociale Zaken met de officiële instanties of betrokken instellingen (Federale Overheidsdiensten, gemeente, OCMW, RIZIV, Woningfonds, RVA, enz.) voor onderzoek of behandeling van de situatie.
Voor elke vraag om financiële hulp wordt een onderzoek gevraagd aan het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Werk of aan een erkende en bevoegde sociale dienst. Indien de aanvraag om financiële steun gegrond is, kan een eenmalige financiële gift van het Hulpfonds van de Koningin worden toegekend door de Dienst Verzoekschriften en Sociale Zaken.
Er zijn twee manieren om een hulpverzoek in te dienen bij het Koninklijk Paleis:
1. U kan snel en gemakkelijk dit online formulier invullen.
2. U kan een brief sturen naar onderstaand adres met vermelding van uw situatie, de gewenste hulp en uw woonadres:
Aan Zijne Majesteit de Koning
Koninklijk Paleis
1000 Brussel
(Een postzegel is niet nodig op uw enveloppe.)
- Anderzijds steunt de vzw ‘Hulpfonds van de Koningin’ projecten die jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar helpen bij het vinden van hun levensproject. De doelgroep voor dit project zijn wezen of jongeren geplaatst in instellingen en/of in een pleeggezin of in een moeilijke gezinssituatie. Van zodra deze jongeren de volwassen leeftijd bereikt hebben, moeten ze de instellingen verlaten en worden ze vaak aan hun lot overgelaten op het moment dat ze juist nood hebben aan goede raadgevingen, begeleiding of morele -of financiële steun om hun levensproject waar te maken. De vzw wil jongeren in een kwetsbare situatie dan een duwtje in de rug geven om zich te ontplooien (personal empowerment).
Van 2020 tot 2022 heeft het ‘Hulpfonds van de Koningin’ drie projecten ondersteund die kwetsbare jongeren helpen bij hun re-integratie:
- Project ‘VIC’ van de ‘Société Royale Protectrice de l’Enfance’ - (http://fondationvic.be/) »
- Project ‘De Grote Stap’ van de vzw ‘Cachet’ (http://cachetvzw.be/).
- Project “Bootsmannen” van de vzw ‘Koninklijk Werk IBIS’ - (http://www.ibiswerk.be/).
In december 2022 liep dit driejarenplan af en werd de steun aan deze drie projecten stopgezet. Op basis van ervaring die de Koningin opdeed tijdens Haar terreinbezoeken aan talrijke organisaties, van Haar prioriteiten en de financiële mogelijkheden van de vzw, heeft de Raad van Bestuur van de vzw beslist volgende projecten te ondersteunen voor een cyclus van drie jaar (2023 - 2025):
A. Het project @uton'home van de vzw ‘Opvangtehuizen’ van Spullenhulp zorgt in Brussel voor een huis die semi-autonomie zal bieden aan jonge daklozen. Dit kadert binnen in het project @Home 18-24.
- @Home 18-24 is een opvangtehuis voor jonge dakloze mannen tussen 18 en 24 jaar. Het biedt opvang aan 16 jongeren in individuele kamers. De meeste jongeren zijn slachtoffer van intra familiaal geweld en/of hebben een moeilijk parcours afgelegd binnen meerdere instellingen of zijn op een of andere manier ontspoord.
Naast het geven van kost en inwoon, probeert @Home 18-24 het leven van deze ontspoorde jongeren terug op de rails te krijgen zodat ze terug zelfvertrouwen opbouwen en zelfstandig worden. De jongeren worden dagelijks begeleid door zeven sociale werkers voor een psycho-medicosociale opvolging op maat.
- Het nieuwe project @uton’home richt vooral op de residenten van de hoofdstructuur van het project @Home 18-24 die werken aan hun autonomie maar nog een weg hebben af te leggen. Zij willen via @uton’home een stap zetten naar zelfstandig wonen.
Concreet biedt het huis semi-autonomie aan vijf jonge residenten voor een periode van ongeveer 6 maanden. Het huis biedt geen permanente sociale omkadering, maar laat de jongeren voldoende vrijheid om in te staan voor het dagelijkse reilen en zeilen.
B. Het project ‘Aan het stuur’ van de organisatie ‘Ons Tehuis’. Ons Tehuis is actief in het zuiden van West-Vlaanderen als welzijnsorganisme in het kader van de bijzondere jeugdzorg en steun aan ouders. Het project richt zich tot jongeren die autonoom leren leven in een kleinschalige wooneenheid ‘Onder Boane’ (= onderweg) of jongeren die een vorming volgen om autonoom te leven, beheerd door de organisatie. Het project bestaat uit twee luiken:
- Het luik ‘Behalen van een rijbewijs’
Voor een groot aantal jongeren op weg naar zelfstandigheid zijn de kosten verbonden aan het behalen van een rijbewijs veel te hoog. Het project ‘Aan het stuur’ helpt hen financieel om een rijbewijs te behalen. Het is een belangrijk integratie-instrument dat hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt.
- Het luik ‘vaardigheidsateliers voor het beheer van een logement’
Wanneer een jongere zijn eigen thuis heeft, valt het vaak zwaar om dit goed te onderhouden. In een ‘normaal’ gezin leren ouders hun kinderen aan hoe huishoudelijke taken, basis onderhoudszaken en beheer van een woning gebeuren. Om dit probleem te verhelpen heeft het project een aantal ateliers gecreëerd waar de jongeren deze vaardigheden kunnen verwerven.- Een atelier ‘tuinonderhoud’
- Een atelier ‘schilderen en behangen’
- Een atelier ‘kleine bouwwerken en renovaties’
- Een atelier ‘sociale vaardigheden en autonomie’.
U vindt meer informatie over de initiatieven van de organisatie 'Ons Tehuis' op de website (Home | VOT Jeugdhulp).
C. Het project ‘de overgang naar autonomie vergemakkelijken’ van de vzw ‘Solidariteit Huisvesting’ richt zich tot geïsoleerde vrouwen met of zonder kinderen en tot jongeren in transitie, van 16 tot 25 jaar. De vzw wil de sociale integratie vergemakkelijken door huisvesting te creëren. Ze kopen en renoveren panden die ze via sociale vastgoedkantoren ter beschikking stellen van geselecteerde en begeleide jongeren. Die jongeren verbleven tot dan in studio’s van verenigingen die toezien op de psychologische en sociale integratie van de jongeren (bv: AMO of een dienst van het OCMW).
Om dit proces en de opvolging ervan te versterken wil de vzw een competent persoon van een externe vereniging aanstellen voor de begeleiding van deze jongeren.
Dankzij de steun van de vzw ‘Hulpfonds van de Koningin’ zal de vzw ‘Solidariteit Huisvesting’ een sociale werknemer aannemen die de verenigingen en de jongeren regelmatig zal bezoeken. Op die manier kan de jongere gradueel overschakelen naar autonomie. De extra medewerker zal dus het werk van de sociale opvoeders van de verenigingen kunnen ondersteunen/vervolledigen.
De vzw 'Hulpfonds van de Koningin' staat volledig los van de Civiele Lijst van de Koning, en heeft een eigen Raad van Bestuur.