Home / Patrimonium / Koninklijke Serres van Laken

Koninklijke Serres van Laken

De Koninklijke Serres van Laken openen elk jaar een aantal weken voor het publiek in de lente. Op dit moment zijn de exacte data van de opening en ticketverkoop in 2025 nog niet gekend.

In de 19de eeuw gaf de vooruitgang van de bouwtechnieken en vooral de combinatie van metaal en glas als bouwmateriaal, gestalte aan een nieuw soort gebouw: de serre.

Koninklijke serres te Laken, Brussel

In 1873 ontwierp architect Alphonse Balat voor Koning Leopold II een serrecomplex dat aansloot bij het in klassieke stijl gebouwde Kasteel te Laken. De serres kregen het silhouet van een glazen stad ingeplant in een heuvelend parklandschap.

De monumentale paviljoenen, de glaskoepels, de lange gaanderijen die als overdekte straten het terrein doorsnijden, betekenen meer dan een gewoon verhaal over een exotische plantentuin of over de constructieve toepassingen van ijzer en glas, en van een bouwprogramma dat "ideaal glaspaleis" heet.

De Koninklijke Serres zijn het resultaat van de talrijke gesprekken, brieven, schetsen, voorstudies en ontwerpen uitgewisseld tussen architect Alphonse Balat en Koning Leopold II. Maar ze zijn vooral de inspiratiebron van de toenmalige nieuwe Belgische architectuur. Samen met de Art Nouveau werden zij over de hele wereld bekend.Koninklijke serres te Laken, Brussel

De huidige plantencollectie van de Koninklijke Serres heeft op drie wijzen een uitzonderlijke waarde: 

  • De collectie bevat nog een aantal planten die tot de originele beplanting door Koning Leopold II aangebracht werden.
  • De huidige beplanting beantwoordt in haar geheel nog aan de geest waarin de originele beplantingen werden opgevat.
  • De Koninklijke Serres bevatten ten slotte nog vele uiterst zeldzame en waardevolle planten.

Koninklijke serres te Laken, Brussel

Elk jaar in de lente worden de Serres van Laken gedurende een drietal weken opengesteld voor het publiek. Die honderd jaar oude traditie wordt nog steeds behouden.

 

 

 

 

Algemeen zicht

Koninklijke serres te Laken, BrusselKoninklijke serres te Laken, Brussel

 

 

 

 

Koninklijke serres te Laken, Brussel

 

 

 

 

 

 

 

 

De Embarcadere 

Koninklijke serres te Laken, BrusselDe Embarcadereserre werd gebouwd in 1886-1887 en deed dienst als onthaal voor de genodigden bij ontvangsten in de Wintertuin of de Eetzaalserre.

De trap leidt naar de Wintertuin. Aan de uiteinden van de Embarcadere vindt men twee beelden van Charles Van der Stappen, de Dageraad en de Avond. Medinilla's (tropische plant uit de Filippijnen) sieren de Chinese vazen die Koning Leopold II, als Hertog van Brabant, meebracht van een reis naar het Verre Oosten.

 

De Wintertuin

Koninklijke serres te Laken, Brussel

De Wintertuin werd ontworpen door architect Alphonse Balat en gebouwd tussen 1874 en 1876. Het is de eerste serre van de adembenemende glazen stad die in zo'n dertig jaar tijd op het domein van Laken werd opgetrokken. Dank zij de afmetingen van deze serre konden hier hoge palmbomen worden geplant, waarvan de meeste nog dateren uit de tijd van Koning Leopold II. Sedert haar afwerking wordt deze serre aangewend voor Koninklijke recepties.

Koninklijke serres te Laken, Brussel

 

 

 

 

 

 

 

 

      Koninklijke serres te Laken, Brussel    Koninklijke serres te Laken, Brussel

      Koninklijke serres te Laken, Brussel   Koninklijke serres te Laken, Brussel