Home / Voor Kinderen / De Koning, de Koningin en hun Familie

De Koning, de Koningin en hun Familie

                             De koning, de koningin en hun familie

Koning Filip

Koning Filip is geboren op 15 april 1960. Hij is de oudste zoon van Koning Albert II en Koningin Paola. Als kind ging hij naar een Franstalige lagere school in Brussel. Zijn middelbare studies volgde hij in het Nederlands in Loppem. Daarna studeerde de Koning, die toen nog Prins was, aan de Koninklijke Militaire School.

Hij is officier in het leger, paracommando, piloot van militaire vliegtuigen en helikopterpiloot. Als Koning is hij vandaag Generaal van het Belgisch leger (de lucht- en landmacht). Prins Filip studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Oxford (in Groot-Brittannië) en aan de Universiteit van Stanford (in de Verenigde Staten).

Voordat hij Koning was, leidde Prins Filip vier keer per jaar economische zendingen. Tijdens deze buitenlandse reizen wordt er promotie gemaakt voor Belgische bedrijven in andere landen. Dankzij deze reizen kunnen bedrijven handelsrelaties aangaan met bedrijven in andere landen. Dat is heel belangrijk voor België: een bedrijf dat goede klanten heeft in het buitenland, schept banen in ons land.

De Koning is ook erevoorzitter van het Prins Filipfonds. Deze organisatie wil de verschillende taalgemeenschappen (de Nederlandstaligen, de Franstaligen en de Duitstaligen) van ons land dichter bij elkaar brengen. Zo is er  het project ‘Klavertje 3’ . Dit geeft leerlingen van het 5e of 6e leerjaar van de lagere school de kans om een week door te brengen in een school in een andere taalgemeenschap.

Prins Filip volgde op 21 juli 2013 zijn vader Koning Albert op. Hij werd toen Zijne Majesteit Koning Filip der Belgen. 

Koningin Mathilde

Koning Filip en Koningin Mathilde traden in 1999 in het huwelijk en hebben 4 kinderen: Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, Prins Gabriël, Prins Emmanuel en Prinses Eléonore.

Mathilde d'Udekem d'Acoz is geboren op 20 januari 1973. Ze liep school in Bastogne en in Brussel. Ze studeerde logopedie (alles wat verband houdt met de uitspraak van woorden) en oefende dit beroep uit voordat ze Prinses werd. Koningin Mathilde studeerde ook psychologie. Ze heeft veel aandacht voor problemen rond opvoeding en onderwijs en ze zet zich in voor tal van verenigingen.

Naar aanleiding van hun huwelijk wilden Prins Filip en Prinses Mathilde geen geschenken krijgen. Ze vroegen aan de mensen die dit wilden om geld te storten ten voordele van de zwaksten in onze samenleving. Zo werd het Prinses Mathildefonds opgericht (vandaag Koningin Mathildefonds). Deze vereniging zet zich in voor kwetsbare mensen en vooral voor armere kinderen die minder kansen krijgen dan anderen.

​Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant

Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, is geboren op 25 oktober 2001 en is de oudste dochter van de Koning en de Koningin. Ze is sportief en houdt onder andere van skiën, roeien en zeilen. Ze kan erg genieten van wandelen en van het contact met de natuur.

De Prinses studeert ‘History & Politics’ aan het Lincoln College, een college dat deel uitmaakt van Oxford University. Elisabeth is de Kroonprinses: op een dag zal ze haar vader opvolgen en Koningin der Belgen worden. Sinds 21 juli 2013 draagt ze de titel van Hertogin van Brabant. Ze moet nu al haar toekomstige beroep aanleren: zo woonde ze op 7 september 2011 haar eerste officiële ceremonie bij. Prinses Elisabeth opende het nieuwe 'Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis' van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Op 18 oktober 2014 hield Prinses Elisabeth haar eerste toespraak, in het Nederlands, het Frans en het Duits, ter herdenking van Wereldoorlog I. Op 6 mei 2015 doopte de Prinses de Pollux, het nieuwe patrouilleschip van de Belgische Zeemacht.

Vroeger konden enkel jongens Koning worden. In 1991 werd de Grondwet gewijzigd: ook prinsessen kunnen voortaan de troon bestijgen en Koningin worden. Prinses Elisabeth, de oudste van de 4 kinderen van Koning Filip, is dus de troonopvolgster van de Belgische monarchie. Als zij haar vader Koning Filip opvolgt, zal Prinses Elisabeth het eerste vrouwelijke Staatshoofd van België zijn.

Prins Gabriël

Prins Gabriël is geboren op 20 augustus 2003. De Prins speelde enkele jaren piano. Hij is een grote sportfan en beoefent tennis, skiën en zeilen. De Prins heeft ook 9 jaar hockey gespeeld in een club in Brussel.

​Prins Emmanuel

Prins Emmanuel, geboren op 4 oktober 2005, houdt enorm van de natuur. De kinderen hebben trouwens een hondje. Emmanuel beoefent de volgende sporten: ski, tennis, windsurfen en hardlopen. Hij speelt bovendien saxofoon.

​Prinses Eléonore 

Prinses Eléonore is de jongste. Zij is geboren op 16 april 2008. Ze is heel creatief, speelt viool en beoefent de volgende sporten: skiën, zeilen en tennis.

 

Koning Albert II en Koningin Paola

Dat zijn de ouders van Koning Filip. Koning Albert werd geboren in 1934. Hij verloor zijn moeder, Koningin Astrid, toen hij nog maar 1 jaar oud was. Hij maakte ook de Tweede Wereldoorlog mee.

Net zoals dat later het geval was voor zijn zoon Koning Filip, nam Koning Albert deel aan honderden economische zendingen. In 1959 trouwde Prins Albert met een Italiaanse Prinses, Paola Ruffo di Calabria. Ze kregen 3 kinderen: Filip, Astrid en Laurent.

Koning Albert II werd Koning op 59-jarige leeftijd, na het plotse overlijden van zijn broer, Koning Boudewijn, in 1993. Koning Albert II trad af op 21 juli 2013: dat betekent dat hij zijn functies neerlegde en besliste om de rol van Koning door te geven aan zijn oudste zoon Prins Filip, ook al behoudt hij de titel van Koning.

Prinses Astrid

De zus van de Koning werd geboren op 5 juni 1962. Na haar lagere en middelbare studies in Brussel, studeerde ze kunstgeschiedenis in de Nederlandse stad Leiden. Prinses Astrid is getrouwd met Prins Lorenz. Ze hebben vijf kinderen. Nu Filip Koning is, vertegenwoordigt Prinses Astrid ons land bij economische zendingen in het buitenland.

Prins Laurent

Prins Laurent is het derde kind van Koning Albert II en Koningin Paola. Hij werd geboren in Brussel op 19 oktober 1963. Hij heeft een grote belangstelling voor de natuur en de dierenwereld. Hij is voorzitter van de Stichting Prins Laurent voor het welzijn van huisdieren en wilde dieren. Prins Laurent is getrouwd met Prinses Claire. Ze hebben drie kinderen.