Home / Agenda / Eredoctoraat van de UHasselt

Eredoctoraat van de UHasselt

30 mei 2023

Hare Majesteit de Koningin ontvangt een eredoctoraat van de UHasselt. De universiteit wil zo erkenning tonen voor de sterke maatschappelijke bewogenheid van de Koningin:

“We reiken als UHasselt dit eredoctoraat uit als erkenning voor de manier waarop Koningin Mathilde een stem en gezicht geeft aan de grote uitdagingen van onze tijd”, zegt rector Bernard Vanheusden in zijn laudatio voor Koningin Mathilde. “Of het nu gaat om opvoeding, gelijke onderwijskansen, kinderarmoede, de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden, financiële geletterdheid of mentale gezondheid. Koningin Mathilde weet in haar publieke rol steeds de juiste woorden te vinden en pertinente problemen aan te kaarten.”

“Meermaals herinnert Koningin Mathilde gezagsdragers, leraren, ouders én leerlingen aan de essentiële rol én kracht van onderwijs. Want het is in de klas en de aula dat jongeren ontdekken waar ze goed in zijn. Tegelijk doorbreekt ze mee het taboe rond mentale kwetsbaarheid. Onder meer met de fiets- en wandeltochten die ze naar aanleiding van haar eigen 50ste verjaardag in heel het land maakte met mensen en organisaties die zich inzetten voor mentale gezondheid en een goede geestelijke gezondheidszorg”.