Home / Agenda / Toespraak van Zijne Majesteit de Koning - lunch Eerste Minister van Quebec

Toespraak van Zijne Majesteit de Koning - lunch Eerste Minister van Quebec

15 maart 2018

Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen bij de lunch aangeboden door

Zijne Excellentie Philippe Couillard, Eerste Minister van Quebec

Montreal, donderdag 15 maart 2018.

 

 

Mijnheer de Eerste Minister,

De Koningin en ikzelf danken u van harte voor uw vriendelijke woorden en voor de mooie ontvangst. Ze zijn een trouwe afspiegeling van de rijke en intense betrekkingen die Canada en de provincie Quebec met België onderhouden. 

Dames en heren,

Het verheugt ons in Montreal terug te zijn, niet alleen om "opnieuw de winter te zien en de koude te voelen", zoals het liedje zegt, maar vooral om de langdurige, hechte vriendschap te vieren die Quebec met België en met elk van zijn deelstaten verbindt.

De altijd zo gastvrije en bruisende "Belle Province" heeft een speciale plaats in het hart van de Belgen. In de loop der eeuwen is de oceaan die ons scheidt door het vele komen en gaan tussen Quebec en België als het ware een kleine binnenzee geworden. Landbouwers, brouwers, leraren, bedrijfsleiders en arbeiders zijn naar Quebec gekomen in de hoop op een beter leven. In het huidige digitale tijdperk zijn deze uitwisselingen nog intenser geworden. De contacten tussen onze auteurs en zangers zijn wederzijds verrijkend en er zijn steeds meer samenwerkingsverbanden tussen universiteiten en uitwisselingen van studenten. Veelzijdig zijn de banden tussen Montreal en Brussel, Namen en vele andere plaatsen in België. En met de Brede Economische en Handelsovereenkomst zullen onze bedrijven bovendien nieuwe kansen kunnen grijpen.

Voor de meeste van mijn landgenoten is Quebec synoniem met ongerepte natuur. Van aan de oevers van de Sint-Laurens tot het Hoge Noorden herbergt Quebec het mooiste wat de aarde te bieden heeft. Wij zullen tijdens dit staatsbezoek helaas niet de tijd hebben om hoger noordwaarts te trekken, waar we ons, in gedachten verzonken, hadden kunnen onderdompelen in dat overweldigende landschap. Maar de uitgestrekte waterpartijen, de bossen en de natuurreservaten met hun ontelbare meren en watervallen nodigen ons uit blijvend aandacht te hebben voor onze prachtige planeet Aarde – en ons altijd van haar kwetsbaarheid bewust te worden. In het hart van dit Montreal, culturele hoofdstad van Quebec en een van de beste universitaire steden ter wereld, worden wij herinnerd aan het belang van onderwijs, creativiteit en innovatie om onze natuurlijke hulpbronnen te beschermen en de duurzame ontwikkeling van de mensheid te waarborgen.

Mijnheer de Eerst Minister, Dames en heren,

Zowel Quebec als België bevinden zich op het kruispunt van culturen. Het prachtige museum voor schone kunsten waar u ons ontvangt, bevat talloze kunstwerken die getuigen  van onze rijke geschiedenis en van onze respectieve culturen. Net als uw natuurlijke rijkdom is dit culturele erfgoed een bron van hoop voor de toekomst: het toont de immense waaier aan talenten waarover de mens beschikt. En deze talenten zijn onmiskenbaar een onuitputtelijke bron. Door ze te verenigen, verménigvuldigen we de kracht ervan.

Dames en heren, het is met die wens van een steeds intensere en vruchtbaardere samenwerking tussen onze landen dat ik u uitnodig te gaan staan en het glas te heffen op de gezondheid van de Eerste Minister van Quebec.