Home / Koninklijke Familie / Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant

Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant

Elisabeth, Prinses van België, Hertogin van Brabant, werd op 25 oktober 2001 te Anderlecht geboren en is het eerste kind van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin.

Als oudste is Prinses Elisabeth de eerste in de volgorde van de troonsopvolging. Sinds 21 juli 2013 draagt Elisabeth de titel van Hertogin van Brabant, een titel die is voorbehouden aan de vermoedelijke erfgenaam/erfgename.

Prinses Elisabeth studeert ‘History & Politics’ aan het Lincoln College, een college dat deel uitmaakt van Oxford University. Het Verenigd Koninkrijk is geen onbekend terrein voor Prinses Elisabeth. In 2020 behaalde ze haar Internationaal Baccalaureaat aan het UWC Atlantic College in Wales. In juli 2021 rondde zij de opleiding ‘Militaire en Sociale Wetenschappen’ aan de Koninklijke Militaire School (KMS) af. Net voor haar tweejarige opleiding in Wales volgde de Prinses onderwijs in Brussel aan het Nederlandstalige Sint-Jan Berchmanscollege. Daarnaast heeft de Prinses het Yale Young Global Scholars Program aan de Yale University bijgewoond. Prinses Elisabeth keert regelmatig terug naar België en blijft betrokken bij het Belgische publieke leven tijdens activiteiten alleen, met Zijne Majesteit de Koning of haar familie.

Prinses Elisabeth is meertalig en spreekt vloeiend Nederlands, Frans, Duits en Engels.

In september 2011 voltooide ze haar eerste officiële activiteit met de inhuldiging van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth, de pediatrische vleugel van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Ze gaf ook haar naam aan het Belgische wetenschappelijke onderzoeksstation Princess Elisabeth Antartica Research Station en werd patrones van het marinepatrouilleschip P902 Pollux.

In juni 2019 vergezelde zij Hare Majesteit de Koningin op een humanitair veldbezoek aan Kenia, georganiseerd door Unicef. Een inleidende cursus bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties in New York vervolledigde deze missie.

Tijdens haar vrije weekends brengt de Prinses graag tijd door met haar broers Gabriël en Emmanuel en haar zus Eléonore.

Ze is sportief en houdt onder andere van skiën, roeien en zeilen. Ze kan erg genieten van wandelen en van het contact met de natuur.

Ze heeft meerdere jaren pianoles gevolgd. Haar muzieksmaak is gevarieerd, zoals bij alle jongeren van haar leeftijd.

Elisabeth hecht veel belang aan haar vrienden met wie ze graag afspreekt en reist. Lezen blijft voor haar een plezier en een belangrijke bron van ontdekking en inspiratie.

Ze heeft zich als vrijwilliger aangemeld bij organisaties die schoolverlaters, ouderen, mensen met een beperking en daklozen ondersteunen. Daarnaast heeft de Prinses tijdens de coronacrisis veel telefonische contacten gehad met geïsoleerde ouderen in woonzorgcentra om hen te ondersteunen en hen een hart onder de riem te steken.